En god snak om lidt af hvert med Anders Killmann Petersen – Erhvervsdirektør i Business Horsens

Der er ikke de ting, man ikke kan vende på en god gåtur, og en sådan var jeg på den anden dag sammen med Anders Killmann Petersen.

Jeg kender Anders fra vores tid sammen i ErhvervSilkeborg, og har altid haft stor respekt for hans måde at være på og hans tilgang til andre mennesker. Derfor var det helt naturligt for mig, at det netop skulle være Anders, jeg indbød til en gåtur i forbindelse med mit nye virke.

Jobtilbud

Anders har gjort det fantastisk i Hedensted de senere år, og for godt 6 måneder siden tiltrådte han som Erhvervsdirketør i Business Horsens. Et job med stor bevågenhed, og hvor man hele tiden balancerer imellem det kommunale samarbejde og samarbejdet mellem detail og erhvervslivet i almindelighed.

Modigt vil mange sige, sådan at tiltræde et job, der mere har spredt end samlet vandene i Horsens de sidste par år, men sådan ser Anders det ikke. Han har påtaget sig en opgave og går til den med oprejst pande og med ja-hatten på.

Han har faktisk aldrig haft en karriereplan som sådan, jobbene er opstået hen ad vejen, og så er han vokset ind i tingene.

Anders er 53 år. Bor i Virklund ved Silkeborg, er gift med Marianne og sammen har de 3 voksne børn, Line på 19, Maria 21 og Rasmus 24 år.

3 ord der fremhæver Anders’ egenskaber:

  • Passioneret
  • Elsket
  • Nærværende

Han er oprindelig uddannet maskiningeniør og har tidligere været medejer af Silkeborg Bogtryk, hvor han styrede produktionen. Efterfølgende var han i en årrække selvstændig med virksomheden Signtific.

Anders trives helt sikkert bedst, når han kan få lov til at få indflydelse, udvikler og udfordrer fastlåste mønstre og tankegange, og det kan han i Horsens. Han og byen har store ambitioner.

Hvad sker der i Horsens?

Der er en tilvækst på 1000 nye borgere om året, hvilket gør Horsens til den femte største tilvækstkommune i Danmark. Og det er altså ikke nogen lille by. Der er knap 90.000 borgere i hele kommunen, heraf ca. 60.000 indbyggere i Horsens.

De sigter efter at blive Danmarks Teknologiske laboratorium. Et sted hvor man bl.a. arbejder med IOT – Internet Of Things, for eksempel med fokus på dataopsamling.

Man har fire styrkesøjler i Horsens. Byggeri, fødevarer, logistik og industri. Dem ønsker man at binde sammen i et fællesskab af international format via IOT teknologi. Teknologi som de fire erhverv gensidigt kan udnytte og drage fordel af. Man vil gerne skabe et forum, som tiltrækker tilsvarende erhverv fra hele Danmark og Nordeuropa.

Et forum, hvor man kan erfaringsudveksle omkring teknologi og etablere en platform og et arbejdsrum, hvor ”fail fast” hersker – altså, hurtigt ind, lave alle fejlene og hurtigt ud igen. Og hvor ”TED Talk” i den teknologiske verden har sin egen sendeflade.

Det er ikke en let vision at føre ud i livet. Det kræver samarbejde i hele Horsens, og at alle byder ind med en positiv og konstruktiv tilgang. Det er her de menneskelige kvaliteter kommer ind, det med at formå at inddrage alle og få etableret et fælles ejerskab. Det er Anders også god til, så det skal nok lykkes!

Han er i øvrigt en ret atypisk ingeniør. Han ynder både at synge og spille klaver, er eventyrlysten og enormt ekstrovert, er fascineret af mennesker, og så har han en ”pyt-knap” på sit kontor. Han gider simpelthen ikke hænge fast i ting, som han alligevel ikke kan gøre noget ved. Så når han rent undtagelsesvis kommer til at tygge drøv på noget, der er uløseligt, så får knappen et dask.

Vi talte en del om det med, at der til tider ofte går ”Korsbæk” i tingene, når folk sidder for længe på de samme poster i en by, og at man risikerer at komme for tæt på, når man har en post, som den Anders har, hvis man bor i byen, hvor man også arbejder. Det kan være ganske befriende for en by, at der kommer nye kræfter til udefra, så er man ikke ”fedtet” ind i noget og kan forholde sig neutralt til ”rigets tilstand” og historie.

Det ville være langt mere givende og udviklende for en by, hvis der blev skiftet ud lidt oftere i bestyrelsesposterne, og man måske også gav plads til lidt yngre kræfter.

Fremtidens ledere

Det ledte samtalen hen på kønskvotering og kvinder i bestyrelsesposter. Hvor er vi henne i 2030? Der kommer uden tvivl et boom af kvinder i de kommende år, som gerne vil ledelse og bestyrelsesarbejde, og måske er det dem, der hersker i 2030, hvem ved? Vi var dog enige om, at vi hellere ville derhen, hvor det ikke hedder kønskvotering, men i stedet hedder ”bedste mand til posten”.

Værre er det straks med den kommende generation. Her er det måske mere tvivlsomt, om de i det hele taget gider påtage sig bøvlet med at lede. Deres prioriteringer syntes helt anderledes, og derfor er det næsten umuligt at spå om fremtidens ledere, hvis vi går et årti længere frem end 2030.

Jeg spurgte Anders, hvad der var det mest kontroversielle, han nogensinde havde gjort. Svaret kom prompte, ”at sige mit job op, for at fastholde og stå på mål for min overbevisning og mine værdier. Det var det hele værd!”

Til sidst bad jeg ham fortælle én ting om sig selv, som ingen ved, og som kan give et helt andet indtryk end det man kender Anders for i dag.

Anders’ hemmelighed

Da Anders var 18 år gammel, blev han ramt af meningitis. Voldsomt og livstruende. Så livstruende, at han var 5% fra at dø. Blev akut indlagt og lå i respirator i en uge. Mens han lå i koma, blev han mødt af en engel, der blidt og roligt bad ham følge med, hvilket han absolut ikke havde lyst til. Resolut fortalte han englen, at han ikke var klar. Han var kun 18 år gammel og havde stadig meget, han skulle opleve. Sådan blev det, og englen forsvandt.

I dag har han stadig et fuldstændig klart billede af den engel, der mødte ham, mens han svævede mellem liv og død, og måske fordi han har haft nærdødsoplevelsen, er han i stand til at leve livet fuldt ud. Måske er det derfor, han aldrig nøler i sit arbejde, men kan træffe skarpe og helt klare beslutninger, tage de risici, der somme tider er nødvendige for at få tingen til at ske. Livet er skrøbeligt, og det skal leves fuldt ud. Det gør Anders!

Tusind tak for en helt igennem dejlig gåtur og snak om arbejdslivet og det løse, Anders. Det var en kæmpe fornøjelse. Held og lykke til dig og Horsens i fremtiden.