Sanselighed og intuition
I mange år har ord som sensitivitet, spiritualitet og åndelighed været ord forbundet med svaghed, noget der var okkult, noget fremmedgjort og tilhørende en særlig gruppe af mennesker. Det har heldigvis ændret sig, og hvis fremtidsforskerne får ret i deres antagelser, kommer vores sanser og intuitive evner i højsæde i de kommende år. Vi kan ikke undvære den forbundethed, der er mellem krop og sjæl gennem ånden. Grundtvig har sagt det, og nu har vi heldigvis også selv fået øje på det, på ny!
Ord har det med til at forføre os, og i en verden hvor vores ego har haft alt for meget fylde, har vi brug for at finde ind til kernen i os selv igen. Vi har brug for at sanse, tænke, føle og stole på vores intuition.
Særlig sensitiv
Sansestærk
I bund og grund de samme ord, de betyder det samme, det ene ord er bare langt stærkere end det andet i vores bevidsthed, og når vi tager det i brug i vores samtale med hinanden. Hvem vil ikke gerne være sansestærk? Men vil alle være særlig sensitive?
Hvis vi skal være stærkere mennesker, ledere, kollegaer, forældre, børn og unge, så har vi brug for at stole på os selv og vores intuition, og ikke lade os forføre eller begrænse af andres ord og fortolkninger. Det kan vi først, når vi igen kender vores sanser og kan reagere ud fra deres signaler uden forbehold.
For mange mennesker gælder det, at deres sanser alt for længe har været ude af drift, og de derfor heller ikke tør stole på de signaler, de modtager fra krop og sjæl.
Derfor er vi nødt til at arbejde med den personlige udvikling med baggrund i vores sanser:
Syn – den visuelle sans (aktiveres gennem synsfeltet)
Lyd/høresans – den auditive sans (sidder i det indre øre og stimuleres af lyd)
Lugt/duft – den olfaktoriske sans (er placeret i lugtekolben i den øvre del af næsen, har tæt relation til smagssansen)
Smag – den gustatoriske sans (sidder i smagsløgene på tungen)
Berørings- og følesans – den taktile sans (stimuleres når huden kommer i kontakt med noget)
Kropsposition og bevægelse af muskler og led og det kinæstetiske – den proprioceptive sans (bevægelsessansen)
Balancesans – den vestibulære sans (sidder i balancenerven i det indre øre, og dens formål er, at registrere kroppens og ikke mindst hovedets bevægelser)
Forskning har vist, at effektiv beslutningstagning kræver en balance mellem både intuition og logik. En undersøgelse offentliggjort i Harvard Business Review viste, at det i visse situationer kan føre til mere præcise forudsigelser at stole på intuition sammenlignet med udelukkende at stole på logik.
En virksomhedskultur bestående af personer der bruger både logik og intuition, har et højere niveau af kreativitet end dem, der udelukkende stoler på enten logik eller intuition – The Journal of Creative Behavior.
Har du lyst til at arbejde med sanselighed og intuition i din virksomhed eller i dit personlige lederskab, så ring til mig på telefon: 2924 9098.
Foto: Linda Trochez